NotÝcies

Sobren els motius per rebutjar la LOSU.

CSIF


 

La Llei OrgÓnica del Sistema Universitari (LOSU) ha estat aprovada de manera definitiva al CongrÚs i entrarÓ en vigor als 20 dies de la seva imminent publicaciˇ al BOE

Considerada per la immensa majoria com ôuna oportunitat perdudaö, la LOSU ha estat qualificada negativament per tots els colĚlectius universitaris: professors, investigadors, personal d'administraciˇ, estudiants, rectors, sindicats, consells socials, etc.

Per a CSIF, no resoldrÓ els problemes de la universitat del segle XXI per˛, a mÚs, desvertebra el Sistema Universitari Espanyol en haver estat centrada en concessions als socis independentistes del Govern de coaliciˇ, resulta d'impossible compliment en no anar acompanyada de finanšament i afectarÓ negativament el funcionament de les universitats ja que generarÓ incertesa i inestabilitat.

Quines sˇn les senyes dĺidentitat de la LOSU?

Realitzada sense negociaciˇ i sense consens: sense l'acord de la comunitat universitÓria, sense el compromÝs de les comunitats aut˛nomes, sense la ratificaciˇ sindical, sense els informes del Consell d'Universitats i del Consell d'Estat.

Desregula aspectes importants i es converteix en una llei de mÝnims. El Ministeri dĺUniversitats, les CCAA i les universitats hauran dĺhabilitar un llarg perÝode dĺadaptabilitat a travÚs de decrets, normes i reglaments.

Plantejada sense compromÝs de finanšament: l'objectiu de l'1% del PIB Ús una mera declaraciˇ d'intencions, no presenta Mem˛ria Econ˛mica, incrementarÓ els costos i no recull finanšament ni partides pressupostÓries concretes per a estabilitzaciˇ o renovaciˇ de plantilles de PDI i PAS.

FragmentarÓ en 17 el Sistema Universitari Espanyol: cada comunitat aut˛noma presentarÓ diferents i variades tipologies de professorat, beques, acreditacions, taxes, estatuts, claustres, afavorint les desigualtats i la manca d'equitat i homogene´tat.

No atÚn les necessitats de la societat: no incrementa la participaciˇ de la societat a les universitats, renuncia a superar la manca de transparŔncia i rendiciˇ de comptes i disminueix les competŔncies dels Consells Socials.

Eludeix la necessÓria reforma i modernitzaciˇ de la governanša: hi ha un presidencialisme excessiu, implica dŔficits democrÓtics i generarÓ incertesa i crisis institucionals a mitjÓ termini.

Menysprea als investigadors postdoctorals i minusvalora la importÓncia de la investigaciˇ que es realitza a les universitats (prop del 80% de la investigaciˇ que es realitza a nivell nacional) a quŔ inexplicablement dedica molt pocs articles.

Fomenta la polititzaciˇ de les universitats permetent a l'article 45.2 g el posicionament polÝtic i ideol˛gic dels claustres i acabant amb la neutralitat als campus.

No hi ha una estratŔgia real d'internacionalitzaciˇ, no promou l'ocupabilitat ni l'emprenedoria ni el mecenatge.

Limita l'autonomia universitÓria en atorgar a les comunitats aut˛nomes l'aprovaciˇ de les relacions de llocs de treball (RLT) de PAS i PDI.

13 de marš de 2023


    

 

CSIF

CSIF. Sector d'Universitats de Catalunya.  csif@upc.edu   Visitants .