<< Notícies
< Aneca

CSIF

ANECA: triomfalisme en entredit.


Fa uns dies, ANECA es vantava que el 84% de les acreditacions avaluades aquest any en ACADÈMIA han estat positives. No obstant això, per molt personal docent i investigador el que sorprèn d'aquestes xifres és que no arribin a el 100% ja que el PDI que demana l'acreditació és perquè té força possibilitats d'obtenir-la ja que els criteris són durs però transparents. Però és que, a més, ANECA quan et va a denegar la sol·licitud et dóna 10 dies per renunciar i que no compti com a presentada (així no tens la penalització de 18 mesos). I és clar, gairebé tothom renúncia. Les xifres de veritat interessants haurien de ser el percentatge sobre les inicialment presentades.
 
Una altra dada important és el nombre absolut de peticions. Com els criteris s'han endurit enormement caldria comprovar que els peticionaris no han disminuït considerablement, cosa que ens temem. Aquest fet ja va ser analitzat per CSIF en l'informe que es va remetre a finals de juny de 2018 en el qual es concloïa que, "amb les dades globals, amb el nou sistema només s'acrediten un 38% de CU i un 52% de TU pel que fa als acreditats en el sistema anterior ".
 
Sobre el sexenni de transferència.
Us adjuntem un molt interessant article sobre els nefastos resultats del sexenni de transferència titulat Transferència de coneixement: una qüestió de gènere?
 
Transcrivim el seu resum:

En 2018, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va convocar el nou Sexenni de Transferència de Coneixement i Innovació. Més d'un any després ANECA publica els resultats en què més de la meitat de les sol·licituds no havien assolit els requisits perquè dit sexenni fos concedit. De l'anàlisi dels resultats d'una enquesta elaborada per l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues AMIT es destaca que les sol·licituds avaluades amb èxit tenien un major percentatge d'aportacions basades en la Transferència generadora de valor econòmic, mentre que les sol·licituds avaluades negativament tenien un major percentatge d'aportacions basades en la Transferència generadora de valor social. Aquest resultat explica que hi hagi hagut un major percentatge d'investigadors que d'investigadores amb èxit en aquesta convocatòria, el que porta a la reflexió sobre el que realment es considera Transferència de valors i el que ha estat avaluat per les diferents comissions, accentuant inevitablement la bretxa de gènere, també a la Transferència de Coneixement. L'anàlisi dels resultats permet obtenir algunes conclusions rellevants sobre les possibles fallades que ha tingut aquesta primera convocatòria durant tot el procés, des de l'emissió de la convocatòria fins a la resolució de les sol·licituds, amb propostes de millora per a les següents.

Article sencer

26 d'octubre de 2020


 

CSIF

CSIF. Sector d'Universitats de Catalunya.  csif@upc.edu   Visitants .