<< Notícies
< Investigadores

El Ministeri de Ciència i Innovació publica la convocatòria per obtenir el certificat R3 com a personal investigador establert.

CSIF


El termini per a la presentació de sol·licituds estarà obert des del 20 de març fins al 13 d'abril del 2023 a les 14:00 hores (hora peninsular).

El Ministeri de Ciència i Innovació, mitjançant l'Agència Estatal de Recerca (AEI), ha publicat per primera vegada la convocatòria per obtenir el certificat R3 com a personal investigador establert.

Us facilitem Enllaç a la convocatòria. >> i Enllaç a la fitxa de la convocatòria. >>

El certificat R3 es tindrà en compte als efectes de la seva valoració com a mèrits investigadors en els processos selectius esmentats, i es projectarà sobre les proves o fases de valoració del currículum del personal investigador que formi part d'aquests processos, de manera que tindrà efectes d'exempció o compensació de part de les proves o fases davaluació curricular o equivalents, per a totes les administracions públiques.

La finalitat d‟aquesta actuació és valorar la carrera d‟investigadors nacionals i estrangers en el marc d‟un itinerari postdoctoral d‟accés al Sistema Espanyol de Ciència Tecnologia i Innovació, de manera que això permeti reconèixer la seva qualitat i independència investigadora i, complint amb el perfil europeu d'investigador establert (R3), l'obtenció de la certificació R3 com a investigador establert.

Perquè tingueu més informació sobre el tema, us adjuntem enllaç al recentment celebrat Webinari R3 de l'Agència Estatal de Recerca. >>

CSIF insisteix a reclamar condicions laborals dignes per als investigadors postdoctorals Margarita Salas i María Zambrano

El sindicat demana als rectors que se'ls aboni la quota patronal, els complements per antiguitat i les pujades salarials corresponents

  • El TSJ de Castella i Lleó ha conclòs que els afectats no han de patir cap mena de retallada en el seu salari per pagar la quota patronal i qualifica de “nul·la i injustificada” aquesta pràctica

  • La Inspecció de Treball de València ha considerat il·legal el descompte d'una part dels ajuts Margarita Salas i María Zambrano per sufragar la quota patronal

  • La Universitat de Còrdova (UCO) ha anunciat que millorarà econòmicament els ajuts Margarita Salas i María Zambrano

Recordem que, un cop creades el 2021 les ajudes pel Ministeri d'Universitats, cada universitat es va encarregar d'elaborar la seva pròpia convocatòria d'ajudes i de definir la seva relació contractual amb els beneficiaris, per la qual cosa moltes van contemplar que la quota patronal fos deduïda de l'import brut mensual que reben els beneficiar-vos. Aquest va ser el cas de, entre d'altres, les universitats de Còrdova, València, Sevilla, Màlaga, Granada o Politècnica de València.

Per contra, altres universitats públiques (Salamanca, Cantàbria, Politècnica de Madrid o Carles III), es van cenyir a la legalitat i van tenir bé respectar el brut de la convocatòria del Ministeri d'Universitats o compensar els salaris dels seus investigadors mitjançant ajudes pròpies o reduir les retencions de IRPF.

Aquesta vergonyosa situació està provocant renúncies i reclamacions sobre els drets laborals dels investigadors. Recentment, la Inspecció de Treball de València ha considerat il·legal el descompte d'una part dels ajuts Margarita Salas i María Zambrano per sufragar la quota patronal. I és que a ningú no se li escapa el minvament i el perjudici econòmic per als investigadors (arriba a representar més del 30% del seu salari), a més de les seves connotacions negatives, ara i en el futur, respecte a les seves cotitzacions a la Seguretat Social .

Per la seva banda, el TSJ de Castella i Lleó ha donat la raó a 80 investigadors de la Universitat de Valladolid i reconeix que els treballadors tenen dret "a cobrar íntegrament" les quantitats brutes estipulades pel ministeri a l'oferta inicial. Aclareix la sentència judicial que els afectats no han de patir cap mena de retallada en el seu salari per pagar la quota patronal i qualifica de “nul·la i injustificada” aquesta pràctica.

En la confiança que aquesta situació no es torni a produir en futures convocatòries i per acabar amb el greuge comparatiu i evitar perpetuar una injusta situació laboral, CSIF demana als rectors que se'ls aboni la quota patronal, els complements per antiguitat i les pujades salarials corresponents.

El sindicat independent informa que la Universitat de Còrdova (UCO) acaba d'anunciar que millorarà econòmicament les ajudes Margarita Salas i María Zambrano fent-se càrrec de part dels costos laborals que fins ara s'estaven repercutint en els investigadors.


17 de març de 2023

 

 

 

 

 

CSIF

CSIF. Sector d'Universitats de Catalunya.  csif@upc.edu   Visitants .