< PAC i PAS
<< Demandes de CSIF

CSIF aconsegueix quatre dies de teletreball i un presencial en la Adm. de l'Estat per a cura de menors de 14 i persones dependents.

CSIF


  • De manera general, la plantilla podrà acollir-se, com a mínim, a un dia de teletreball a la setmana.
  • Les oficines de l'Administració obertes al públic prioritzaran l'atenció telemàtica i només es podrà accedir amb cita prèvia.
  • L'acord començarà a aplicar-se des del dia 22 i es beneficiarà el personal de l'Administració General de l'Estat: CSIF vetllarà pel seu compliment i espera que serveixi de base de la futura regulació del teletreball, tant en les AAPP com en el sector privat.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques i amb presència creixent en el sector privat, ha aconseguit un acord de resolució amb el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, que permet a la plantilla de l'Administració General de l'Estat organitzar-se per a treballar tant de manera presencial en el lloc de treball, com no presencial, des dels seus domicilis.

La resolució entrarà en vigor des que s'aconsegueix la nova normalitat, a partir del pròxim dia 21 de juny, quan finalitzi l'estat d'alarma, fins que es determini la fi de la crisi sanitària provocada pel COVID-19.

CSIF considera que es tracta d'un acord pioner en l'organització del treball a Espanya, així com en la conciliació de la vida familiar i laboral, que tindrà la seva continuació en la futura regulació del teletreball, que es començarà a negociar al juliol amb l'equip de la ministra Carolina Darias.

Aquesta resolució contempla quatre dies de treball no presencial i un presencial, per a aquelles persones que tinguin al seu càrrec fills fins als 14 anys, dependents, així com aquells amb patologies considerades de risc pel contacte amb el coronavirus. Aquesta modalitat sempre serà voluntària i reversible.

Per a la resta de persones, el sistema ordinari de treball serà la modalitat presencial amb la possibilitat voluntària de com a mínim 1 dia a la setmana en teletreball. CSIF, valora de manera molt positiva aquest acord i considera que hauria de ser la base per al futur acord de teletreball que haurà de regir les relacions laborals una vegada que conclogui la pandèmia.

En els serveis d'atenció al públic es prioritzarà l'atenció telefònica i telemàtica. Per al cas d'atenció presencial serà precisa la cita prèvia i es limitarà l'aforament. També es preveu flexibilitat horària per a escalonar l'entrada al centre, que requerirà la conformitat de la persona treballadora.

No s'incorporen al treball presencial les persones que presentin símptomes compatibles amb COVID-19 o estiguin en aïllament domiciliari a causa d'un diagnòstic per COVID-19 o que es trobin en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb COVID-19.

Si alguna persona presentés símptomes es contactarà amb els serveis sanitaris de la comunitat autònoma.

Pel seu caràcter pioner, considerem que aquesta resolució hauria de ser també referent, tant per a la resta de les administracions públiques, com per a la regulació que també es negociarà en el sector privat. Ens felicitem que una vegada més, les administracions públiques siguin punta de llança en la consecució de drets laborals per al conjunt de la societat espanyola, com va ocórrer en el seu moment amb el permís de paternitat.

En tot cas, CSIF estarà vigilant perquè aquest primer acord es desenvolupi de manera efectiva en tots els departaments de l'Administració de l'Estat. De fet, a petició de la nostra organització, es constituirà una comissió de seguiment que vetllarà per la seva correcta aplicació.

17 de Juny de 2020


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CSIF

CSIF. Sector d'Universitats de Catalunya.  csif@upc.edu   Visitants .